Tehtyjä kohteita

Image

1920-luvun pihasaunan korjaus- ja muutos työ

Hirsityöt, rakennusrestaurointi, kirvesmiehentyöt
Noormarkku 2018-2019
Pihapiiriin muuttanut pariskunta halusi pitkään käyttämättömänä olleen pihasaunan/autotallin takaisin käyttöön, muuttaen tilaa niin että vanha autotallin osuus muuttuisi pesuhuone/takkahuoneeksi.
Rakennukseen tehtiin vauriokartoitus ja suunnitelmat. Rakennusta ja kivijalkaa nostettiin noin 20cm. Rakennuksessa on kylmämuuri kivijalka. Vaihdoimme kolmelle sivulle noin 50m hirttä. Hirret varattiin ja salvottiin vanhojen mittojen mukaan työmaalla ja asennettiin paikalleen.
LUE PROJEKTIKUVAUS KOKONAAN
Rakennukseen kaivettiin viemäri-, sähkö-, ja kaukolämpö liitännät. Vanhat kerrostumat purettiin ja hirret otettiin esille. Autotallin välikatto purettiin ja huoneen perälle muurattiin väliseinä vanhoista savitiilistä jakamaan kylpyhuoneen ja takkahuoneen. Autotallin osuudessa pakokaasu ja noki olivat turmelleet vanhat pinnat käyttökelvottomiksi. Samalla saatiin tukimuuri kylpyhuoneen päälle tulleelle parvelle.

Saunahuone jätettiin kylmäksi, muissa huoneissa on vesikiertoinen lattialämmitys. Viereiseen navettaan tehtiin tekninen tila vesi-ilmalämpöpumpulle, josta johdettiin kanaaliputki saunalle.
Saunassa lattiamateriaalina on lämpökäsitelty ponttilautalattia v-kaadolla. Rosterinen vesikouru teetettiin K.T. Tähtisellä. Saunassa ei ole peseytymismahdollisuutta, joten mahdolliset roiskevedet imeytetään kivikaivoon.

Pukuhuoneessa on alapohjarakenteena tuulettuva alapohja, johon on asennettu vesikiertoinen lattialämmitys ja vanha lattialauta. Muualla. eli autotallin puolella, on maanvarainen betonilaatta vesikiertoisella lattialämmityksellä.
Kaikki vanhat pinnat ja materiaalit, jotka oli mahdollista säilyttää, entisöitiin tai tehtiin vanhan mallin mukaisesti. Ikkunat ja ovet entisöitiin ja vanhat listat asennettiin takaisin. Uudet listat teetettiin vanhan mallin mukaisesti.

Ylipäätään materiaalivalintoina pyrittiin käyttämään luonnonmukaisia ja aikakauteen sopivia tuotteitta. Esimerkiksi eristeenä käytettiin EHTA-kutterieristettä ja maaleina Uula-tuotteen pellavaöljymaaleja. Väliseinä muurattiin vanhoista savitiilistä, lattiat ovat puuta, paitsi suihkussa, jossa on laatta.

Takkahuoneeseen asennettiin lattialauta ja teetettiin metallinen tuplaovi, jossa on lämpölasit. Vanhat ulko-ovet entisöitiin. Vanhat rappuset löytyivät asiakkaan kotitilalta mutta ne olivat hieman liian leveät tilaan, joten niitä kavennettiin.

Ulkoverhousta pyrittiin säilyttämään niin paljon kuin mahdollista. Vanha rakenne oli rimalaudoitus suoraan hirressä kiinni. Välissä on bitumipaperi. Kuitenkin niiltä osin, joista hirsiä jouduttiin vaihtamaan, purettiin myös ulkoverhousta. Ulkoverhous uusittiin vanhan mallin mukaan ja maalattiin keittomaalilla.